Hengitysliitolle ensimmäiset verkkovertaisohjaajat

Hengityssairaiden vertaisryhmiä järjestävät paikalliset hengitysyhdistykset. Kuluvan vuoden alusta Hengitysliitto on kouluttanut myös verkkovertaisohjaajia.

Koulutuksen aikana ohjaajakokelaat järjestivät verkkovertaisryhmiä harvinaista hengityssairautta kuten keuhkofibroosia, PAH-, ja trakeobronkomalasiaa sairastaville, keuhkoahtaumatautia sairastaville, sisäilmasta sairastuneille sekä hengityssairaille nuorille.

Verkkovertaisryhmät ovat uudenlainen tapa kohdata ja tukea vertaisia eri puolella Suomea. Ne sopivat hyvin henkilöille, jotka eivät pitkän matkan, liikkumismahdollisuuksien ja –kykyjensä tai kokoontumistilan/matkustusvälineiden sisäilman takia pysty osallistumaan kasvokkain kohtaamiseen.

Lokakuun SOSTE Talk-koulutuspäivillä Oulussa keuhkoahtaumatautiryhmää ohjannut Ari Koivunen ja keuhkofibroosiryhmää ohjannut Jorma Sakko kertoivat kokemuksistaan verkkovertaisryhmistä. Ari oli iloinen osallistujien rohkeudesta tarttua teknologisiin ohjelmiin ja välineisiin iästä huolimatta. Hän koki, että osallistujat olivat jo toisella kokoontumiskerralla kuin vanhoja tuttuja. Osallistujat tulivat ”luurien” kautta ikään kuin lähemmäksi kuin kasvokkain kohtaavissa vertaisryhmissä.

Jorma ohjasi ryhmäänsä Pelkosenniemeltä, kahdeksan kilometrin päästä Norjan rajalta, jossa samalta kairalta ei löydy vertaista. Hän oli verkkovertaisryhmän perustamisen aikoihin vasta sairastunut ja saanut ennusteen sairauden etenemisestä. Vertaisista yksi oli rikkonut oman elinajanodotteen kirkkaasti ja yksi oli menossa keuhkonsiirtoon. Ryhmän kestäessä hän ehti saada uudet keuhkot ja jakaa toipumistarinansa ryhmälle.

Molemmat ohjaajat korostivat vertaistoiminnan merkitystä arjen hyvinvoinnille ja voimaantumiselle. Toiminta verkossa tuntui hyvältä vaihtoehdolta, koska vertaisuus tulee kotiin ja osallistumisen mahdollistuminen ei edellytä ylimääräistä aikaa tai toimenpiteitä arjessa.

Uusia verkkovertaisohjaajia koulutetaan lisää ensi vuonna. Verkkovertaisryhmistä lisää tietoa Hengitysliiton sivuilta. Uudet verkkovertaisryhmät alkavat ensi vuonna ja uudet verkko-ohjaajakokelaat kokeilevat ryhmien ohjaamista. Verkkovertaisryhmässä ryhmäkoko on tavallista pienempi ja ryhmät ovat määräaikaisia.

Hengitysliiton paikallisten hengitysyhdistysten vertaisryhmät löytyvät yhdistysten kotisivuilta.

Vertaisryhmiin ohjauksen lisäksi hengityssairaita kannattaa ohjata osallistumaan Hengitysliiton verkkoluentosarjoihin. Uniapnea-verkkoluentosarjan tallenteet löytyvät Hengitysliiton Youtube-kanavalta.

Astman omahoitoverkkokurssi käynnistyy viikolla 11 ja vastaava kurssi keuhkoahtaumatautia sairastaville syksyllä 2018. Tietoa kurssien sisällöstä ja ajankohdista löytyy Hengitysliiton sivuilta.

Mervi Puolanne
Järjestöjohtaja
Hengitysliitto

Uusimmat artikkelit

Ikääntyneellä astma vaikuttaa myös muihin sairauksiin

Monella ikääntyneellä astmaa sairastavalla on myös muita sairauksia kuten diabetes tai sydänsairaus. Astmalääkitys voi vaikuttaa muiden sairauksien hoitoon ja lääkitykseen. »

Urheilijat samalle viivalle astmalääkkeiden avulla

Yksi urheilun puhutuimpia lieveilmiöitä on doping, suorituskykyä keinotekoisesti parantavien lääkeaineiden ja menetelmien väärinkäyttö. Dopingaineiksi luokitellaan myös monia taval... »

Tupakointi on riski astmakohtauksiin

Vaikeiden, henkeä uhkaavien astmakohtauksien syitä tutkittiin japanilaistutkimuksessa. Moni vaikean astmakohtauksen saaneista tupakoi. Astmakohtauksia esiintyy vain vaikeaa astmaa ... »