Liikunnalla kehon matala-asteisen tulehduksen kimppuun

Kehon piilevä, kytevä, hiljainen tulehdus heikentää toimintakykyä erityisesti ylipainoisilla hengityssairailla. Hiljainen tulehdus johtuu elintavoista kuten epäterveellisestä ravinnosta, huonoista liikuntatottumuksista, vähäisestä unesta tai huonosta unen laadusta, tupakoinnista mukaan lukien passiivinen tupakointi. Ne lisäävät elimistössä vapaita radikaaleja (yhdisteitä), jotka aiheuttavat häiriöitä solujen toiminnassa ja aiheuttavat tulehduksen (inflammaation).

Samasta tilasta käytetään myös termiä kehon matala-asteinen tulehdus, joka vaurioittaa elimistöä. Tulehdus voidaan havaita verestä CRP-testillä, joka mittaa tulehdusarvoja.

Ylipainoisella rasvakudoksessa muodostuu tulehdussytokiineja (tulehduksen välittäjäaineita), joilla on osuutensa kehon matala-asteisessa tulehduksessa. Lisäksi sisäelimiin kertyvä rasva heikentää sisäelinten aineenvaihduntaa.

Hengityssairaalla vatsan ympärille kertynyt rasva aiheuttaa mekaanisen vastuksen pallean liikkeelle ja se estää myös keuhkoja laajentumasta. Vatsakas hengityssairas hengittää tyypillisestä keuhkojensa yläosilla ja elimistö hapettuu jo pienessäkin kuormituksessa huonosti.

Voimaharjoittelua!

Liikunnan lisääminen arkeen vähentää kehon matala-asteista tulehdusta. Mutta varsinaisia tuloksia saadaan aikaan voimaharjoittelulla. Tuoreessa väitöskirjassaan liikuntatieteen tohtori Johanna Ihalainen totesi voimaharjoittelun suojaavan kehoa matala-asteiselta tulehdukselta. Harjoittelun tulokset todennettiin jo neljässä viikossa henkilöillä, joilla ei ollut harjoittelutaustaa, erityisesti vatsan alueen rasvan määrässä vaikka harjoittelijoiden paino pysyi samana.

Voimaharjoittelun vaikutus matala-asteiseen tulehdukseen ja tulehdusmerkkiaineisiin on tunnettu huonosti. Paras yhdistelmä matala-asteiden tulehduksen sammuttamiseksi saadaan yhdistämällä kestävyys- ja voimaharjoittelua. Harjoitteluvaste riippuu lihassupistusten määrästä ja kuormituksen aineenvaihdunnallisesta rasituksesta. Merkkiaineiden määrät kasvoivat lihassupistusten ja kuormituksen kasvaessa.

Epäile kehon matala-asteista tulehdusta ja kannusta elintapamuutokseen. Pienikin, säännöllisen ylimääräinen liike arjessa, vähentää sitä!

Mervi Puolanne
Järjestöjohtaja
Hengitysliitto


Matala-asteinen tulehdus kehossa on salakavala. Henkilöllä on usein

  1. vyötärön ympärille kertynyttä rasvaa. Naisilla riski on jo kohonnut, jos vyötärön ympärysmitta on 80-89 cm. Vastaavasti miehillä kohonnut riskin vyötärömitta on 94-102 cm.
  2. ruuansulatusongelmia, joiden taustalla voi olla ruuansulatuskanavan tulehdus. Oireita ovat ummetus, turvotus, ripuli ja ilmavaivat.
  3. jatkuvaa väsymystä, energian puutetta, joille ei löydy selitystä. Kehon matala-asteinen tulehdus kuormittaa elimistöä.
  4. selittämättömiä ientulehduksia. Vuotavat ikenet saattavat viitata matala-asteiseen tulehdukseen.
  5. alavireisyyttä, unihäiriöitä, jopa masennusta tai ahdistusta. Matala-asteinen tulehdus voi vaikuttaa aivojen toimintaan.

Uusimmat artikkelit

Vinkkejä astman omahoitoon

Kevään aikana toteutamme astman omahoidosta kuuden etäluennon sarjan, joka tallentuu myös jälkeenpäin katsottaviksi Hengitysliiton verkkosivuilla ja YouTube-kanavassa.    »

Ohjausta ja neuvontaa hengityssairaan liikuntaan

Hengitysliitto käynnistää Hengitä ja hengästy –verkkoklinikkakokeilun. Klinikalla hengityssairaat voivat saada vinkkejä hengityksen helpottamiseen ja kannustusta liikuntaan. »

Kerro meille, onko tuberkuloosin vertaistuelle tarvetta

Oletko sairastanut tuberkuloosia tai oletko tuberkuloosia sairastaneen läheinen? Vertaistuki on samanlaisen kokemuksen läpikäyneen henkilön antamaa tukea ja tietoa kokemuksesta. Ko... »