Tupakoinnin lopettamiseen saa tukea verkkopalvelussa

Nyt vertaistuella voi päästä eroon tupakasta myös verkossa. Kuluneena syksynä Filha ry on kokeillut Tukinet-verkkopalvelussa toimivaa vertaistukea tupakoinnin lopettamiseen.

Keskustelutukea, tietoa tupakoinnin lopettamisesta ja riippuvuuden eri vaiheista oli tarjolla kerran viikossa kuuden viikon ajan. Kokemukset olivat rohkaisevia ja kokeilu saa jatkoa 22. päivä tammikuuta 2018. Mukaan pääsee heti, kun uuden vuoden lupaukset on tehty!

Vertaisohjaajia koulutetaan tupakoinnin lopettamisen tueksi

Keuhkoterveysjärjestö Filha ry on etsinyt ja kouluttanut vertaisohjaajia tupakoinnin lopettamisen tueksi. Koulutuksia on järjestetty vuosina 2016−2017 Joensuussa, Helsingissä, Tampereella, Kouvolassa ja Kotkassa. Vertaistukea käytetään paljon elintapaohjauksessa, mutta tupakoinnin lopettamisessa vasta Filha ry:n koulutusten myötä.

Tupakoinnin lopettaminen matalankynnyksen vertaisryhmässä on monelle helpompaa. Vertaistuki toimii silloin, kun motivaatio ja halu lopettaa tupakointi ovat kohdallaan. Vertainen, usein entinen tupakoija itsekin, tuntee vaikeat hetket ja auttaa varautumaan retkahduksen riskeihin. Tällaisella matalankynnyksen lähestymisellä ei luoda niin voimakkaita paineita lopettamisille ja joskus tupakoinnin vähentäminenkin on hyvä tavoite.

Koulutettu vertaisohjaaja Heidi Freyberg Mikkelistä miettii syksyistä koulutustaan.

– Koulutus oli erittäin hyvä. Siinä tunnisti monia asioita, joista olisi ollut hyötyä, silloin kun itse lopetin tupakoinnin!

Heidi näkeekin vertaisohjauksen vahvuuden juuri siinä, että itsellä on kokemusta lopettamisen haasteista. Jännittävin haaste hänelle on nyt vertaisryhmän aloittaminen.

– Siinä on niin monta palasta, jotka on saatettava yhteen, tuumii Heidi.

– Lisäksi on vakuutettava kanssatupakoijat, että juuri nyt on erittäin hyvä hetki lopettaa tupakointi.

Tuore vertaisohjaaja on kokenut auttaja. Hän on ollut omaishoitaja useita vuosia ja hän on ollut paikallisen allergia- ja astmaliiton vaikuttajajäsen jo joitakin vuosia. Nyt hänen ohjaamansa vertaistukikurssi alkaa 10. tammikuuta 2018 ja ilmoittautuminen käynnistyy joulukuussa. Jos olet Mikkelistä, kysy ihmeessä Heidiä Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry:stä, saat ihanan ihmisen tueksesi matkalla savuttomuuteen!

Keuhkoterveysjärjestö Filhan yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Mielenterveyden keskusliitto, Suomen Mielenterveysseura ja Työttömien keskusjärjestö. Hanketta tukee STEA.

Kysy lisää: Filha ry:ssä vastaavat Patrick Sandström, puh. 040 515 0512 ja Miska Reinikainen, puh. 044 548 7333
Heidi Freyberg, Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 044 916 9765.

Uusimmat artikkelit

Mitä kannattaa ottaa ikääntyneen hengityssairaan hoidossa huomioon?

Ikääntyneen hengityssairaan hoidon taustalla on paljon muitakin haasteita. Heillä on usein myös muita sairauksia ja hengityssairauksiin saattaa liittyä useita liitännäissairauksia.... »

Keuhkoahtaumatautia sairastavien kuntoutus vähentää sairauden pahenemisvaiheita

Yli puolet inaktiiveista keuhkoahtaumatautia sairastavista on kiinnostunut liikuntapainotteisesta kuntoutuksesta. Ikä ja sairauden vaikeusaste eivät ole este kuntoutumiselle. »

Hengityskatkojen kesto vaikuttaa uniapnean vaikeuteen

Uniapnean diagnosoinnissa tulisi yöllisten hengityskatkojen lukumäärän lisäksi ottaa huomioon myös yksittäisten hengityskatkojen kesto, ehdottaa uusi tutkimus. Se tarkentaisi uniap... »