Adrenaliini-injektori vain tarvitseville

Anafylaktinen reaktio eli vakava allerginen reaktio ja sen riski tulee aina ottaa vakavasti. Molekyylitasoisessa tutkimuksessa selviää anafylaktisen reaktion aiheuttaja.

Kuvassa Allergeenilaboratorion analyysilaite Mikroarray Image Analyzer, jolla analysoidaan herkistyminen 112 allergeenikomponentille yhdellä mittauksella.

Immunologi Sanna Edelman HUS:n Allergeenilaboratoriosta sanoo, että tärkeintä on tietää anafylaktisen reaktion tarkka aiheuttaja molekyylitasolla.

– Terveydenhoidossa tulee kääntää kivi ja kanto aiheuttajan selvittämiseksi. Mitä tarkemmin syyn tietää, sen paremmin voi varautua, ja tietää milloin adrenaliini-injektoria tulee käyttää.

Edelman määrittelee, että anafylaktinen reaktio on minuuteissa etenevä vaste kehossa.

– Oireina on kutinaa, kasvojen ja kurkImmunologi Sanna Edelmanun turvotusta, äänen käheyttä ja mahdollisesti vatsavaivoja. Reaktio etenee nopeasti, ja lopulta seuraa verenpaineen lasku ja sokki, joka voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.

Lapsilla kolme suurinta vakavan reaktion aiheuttajaa ovat pähkinä, maito ja kananmuna. Aikuisilla taas antibiootit, varjoaineet ja pähkinät. Tärkein ensihoito on adrenaliini-injektio, jolla ehkäistään verenpaineongelmat.

– Potilaiden keskuudessa tuntuu olevan epäselvyyttä siitä, milloin injektoria tulisi käyttää. Tiivistettynä voisi sanoa, että jos joutuu miettimään, käyttäisinkö injektoria, niin sitä kannattaa käyttää. 

Injektori ja käyttö

HYKS Iho- ja allergiasairaalan ylläpitämä kansallinen anafylaksiarekisteri osoittaa, että adrenaliinia vakavaan allergiseen reaktioon saaneista neljäsosalla on ollut Suomessa oma injektori-määräys.

– Heistä kuitenkin vain neljäsosa on itse pistänyt adrenaliinia. Tämä tulos pohjautuu tosin yhden vuoden tuloksiin, mutta silti pitää kysyä, onko ihmisillä pelkoa pistää itse.

Edelman muistuttaa, että sairaanhoitopiireistä saa injektorin käyttöön opastusta. Netistä löytyy aiheesta video, ja lisäksi apteekeista saa harjoituskynän, jolla voi treenata pistämistä.

– Kun injektori on määrätty, se pitää olla mukana.

Edelman sanoo, että osalle potilaista adrenaliini-injektori on määrätty ”kaiken varalta”.

– On saatettu tehdä vain ihoallergiatestit, ja lääkäri määrää injektorin varmuuden vuoksi. Potilas siis joutuu pitämään injektoria mukana, vaikka ei tiedä, mikä on tarkalleen ottaen vakavan reaktion aiheuttaja.

Edelmanin mukaan vielä lisää lääkärikunnan koulutusta tarvitaan, jotta anafylaktisen reaktion syy selvitetään heti tarkasti, ja hoito voidaan kohdentaa tarvitseville.

– Yhtenäiseen hoitokäytäntöön päin ollaan menossa. Pistiäisherkistymästä on jo olemassa molekyylitason ohjeet, mutta edelleen selkeitä yhtenäisiä sääntöjä allergeenin selvittämisestä ja adrenaliini-injektorin määräämisestä monen muun allergeenin kohdalla tarvitaan.

Mikä komponentti?

Esimerkiksi ruoka-aineissa on useita allergeenikomponentteja, joista osa on stabiileja eli pysyviä molekyylejä ja osa ei.

– Pysyvän rakenteen allergeenikomponentti voi aiheuttaa vakavan reaktion. Tärkeää on siis tietää, kuinka pysyvälle rakenteelle on herkistynyt.

Sanna Edelman kertoo esimerkin.

– Kananmunan stabiili allergeeni on Ovomukoidi Gal d 1. Se ei hajoa helposti, eli kananmunasta voi saada vakavan reaktion riippumatta siitä, syökö raakaa vai kypsennettyä kananmunaa, jos on herkistynyt Ovomukoidille.

Toisaalta munassa on pannulla hajoavat Gal d 2 sekä Gal d 3 –komponentit.

Sanna Edelman kertoo, että nyt on jo saatavilla rutiinikäyttöön molekyylitietoa sekä kaupallisia testejä, mikä auttaa suoraan potilaan hoidossa. Kaikille komponenteille kaupallisia testejä ei kuitenkaan vielä ole, ja silloin Allergeenilaboratorion räätälöity analyysi voi olla tarpeen.

Ammattilainen, tee ilmoitus!

Myös kattavammalle tutkimukselle olisi tarvetta. Suomessa on kerätty tietoja anafylaktisista reaktioista vapaaehtoisilla ilmoituksilla vuodesta 2000. Ilmoituksilla saadaan tietoa reaktion aiheuttajasta, oireista ja etenemisestä, hoidosta, toipumisesta ja lääkityksestä.

– Uudistimme lomaketta, ja sen voi nyt täyttää suoraan netissä helposti ja nopeasti osoitteessa www.hus.fi/anafylaksia. Mukaan saa liitettyä myös liitetiedostoja.

Muissakin maissa on rekistereitä, mutta niihin koottu tieto on sairaanhoitopiirikohtaista, ei kansallistasoista.

– Anafylaksia-rekisteri-ilmoitukset ovat todella tärkeitä, ja ne auttavat saamaan tietoa vakavan allergisen reaktion aiheuttajista sekä yleisestä oirekuvasta. Mitä useammasta vaikeasta allergisesta reaktiosta terveydenhoitoalan ammattilaiset täyttävät ilmoituksen, sen luotettavammin rekisteritietoja voidaan tulkita.

Rekisterin kokoamisessa on ollut haasteena potilastietojärjestelmien erot.

– Toivottavasti tulevaisuudessa tietojen kokoaminen on helpompaa ja saadaan kattavammat tulokset, kun tietojärjestelmiä yhtenäistetään.

Uusimmat artikkelit

Ikääntyneellä astma vaikuttaa myös muihin sairauksiin

Monella ikääntyneellä astmaa sairastavalla on myös muita sairauksia kuten diabetes tai sydänsairaus. Astmalääkitys voi vaikuttaa muiden sairauksien hoitoon ja lääkitykseen. »

Urheilijat samalle viivalle astmalääkkeiden avulla

Yksi urheilun puhutuimpia lieveilmiöitä on doping, suorituskykyä keinotekoisesti parantavien lääkeaineiden ja menetelmien väärinkäyttö. Dopingaineiksi luokitellaan myös monia taval... »

Tupakointi on riski astmakohtauksiin

Vaikeiden, henkeä uhkaavien astmakohtauksien syitä tutkittiin japanilaistutkimuksessa. Moni vaikean astmakohtauksen saaneista tupakoi. Astmakohtauksia esiintyy vain vaikeaa astmaa ... »