Yli 11 000 arvostettua tutkijaa maailmassa ovat tuskastuneet ilmastoneuvotteluiden hitauteen viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana. Heidän huolensa on muuttunut jo hätähuudoksi. Marraskuun lopussa myös Euroopan unioni julisti ilmastohätätilan. Parlamentti julisti, että sen kaikissa päätöksissä pitäisi huomioida ilmastonmuutos. Hätätila merkitsee, että välittömiä toimia pitää tehdä välittömästi.

Hengitysliitossa pohdimme ilmastonmuutosta erityisesti hengitysterveyden ja hengityssairaiden hyvän elämän näkökulmista. Julkaisimme marraskuun alussa ohjelman sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen ”Sitä on nyt ilmassa”. Ohjelman lähtökohta ovat ratkaisut, joita jokainen meistä ja päättäjät yhteiskunnan eri tasoilla voivat tehdä.

Meidät on jälleen kerran todettu maailman onnellisimmaksi kansaksi. Uskon, että meidät tekee onnelliseksi myös maailman puhtain ilma. Tähän tähtää myös valtion päätös siitä, että Suomi on hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä.

Toivon, että joululahjasi ja uuden vuoden lupauksesi sisältää valintoja tai tekoja, jotka tukevat maailman puhtaimman ilman säilymistä.

Onnellista joulua ja uutta vuotta!