Miten ottaa kauniisti esille potilaan, asiakkaan tai kollegan parfyymin tai partaveden liikakäyttö työpaikalla? Entä jos tuoksu onkin peräisin pesu- tai huuhteluaineen kemiallisista hajusteista? Voiko potilaalle tai asiakkaalle huomauttaa erilaisista tuoksuista? Mihinkään ei ole helppoa vastausta aikakautena, jolloin ihmiset ovat herkkiä loukkaantumaan.

Tuoksut ovat osa elämää. Niiden kirjoon mahtuu monenlaista luonnon ja kehontuoksua. Voimme osaltamme vaikuttaa omiin tuoksuihimme elämäntapavalinnoin ja hygieniasta huolehtimalla. Voimme myös osaltamme vaikuttaa lähiympäristömme tuoksukuormaan vähentämällä keinotekoisten tuoksujen ja niiden yhdistelmien käyttöä. Samalla lisäämme hyvinvointia.

Hengittäminen vaikeutuu ja ärsytysoireita tuoksuista saa tutkitusti noin 10−40 % ihmisistä. Kuinka monen elämään sinä vaikutat valinnoillasi tänään? Tuoksut ja tuoksuttomuus on helpompi ottaa puheeksi myönteisyyden kautta, sillä tuoksuista saa nauttia ja iloita. Löydät työpaikalle, esimerkiksi yhteisiin tiloihin, potilashuoneisiin ja pukeutumistiloihin, julisteita ja tietoa aiheesta osoitteesta www.hengitysliitto.fi/tuoksuton. Sosiaalisessa mediassa kannustamme keskusteluun tunnisteilla #suosikkituoksu ja #tuoksulupaus.